Създадена на 22 Август 2011 Написана от ECO OBSERVER Категория: Възобновяеми източници
Посещения: 855
Печат

trastikovoРазговорът между енергийните компании кога ще е точно моментът, в който чистата енергия от слънцето ще е толкова евтина, колкото и конвенционалната продължава с пълна сила. Китайски мозъчен тръст например изчисли, че в следващите четири години слънчевата енергия ще поевтинее дотолкова, че ще се изравни по цена с тази произвеждана от въглища. В някои региони на Австралия енергията от слънце вече струва толкова, колкото и конвенционалното електричество. Така, че бъдещето изглежда все по-зависимо от тази енергия.

Идеи

Преди две години, американската компания FirstSolar обяви, че е разработила соларен панел, чието производство струва около долар на ват. Според доклад на „Ернст и Янг" до 2013 г. производството на толкова евтини соларни модули няма да бъде постижение, а по-скоро средно ниво за индустрията.

Колко ще струва токът от слънце обаче е въпрос както на държавна политика, така и на регионални предимства. Освен това слънчевите панели не са единственото условие за производство на този тип енергия. Във Великобритания например според доклада на «Ерст и Янг», соларните панели съставляват едва 40% от разходите за производство на ток. В останалите разходи влизат закупуването на земя и монтирането на инсталациите.

Предизвикателства

Остава и предизвикателството пред компаниите, които произвеждат слънчевите панели, как да останат конкурентноспособни на пазар, където цените на продуктите им падат драстично. В Австралия, например един производител съобщи, че ще аутсорсне производството на панелите в Китай, за да намали разходите си. В САЩ „EverGreen", компания лидер в бранша, вече отива към банкрут. Тя също е затворила фабриката си в Масачусет за да прехвърли производството си в Китай.

Въпреки това все още не е време да оплакваме работните места в сектора на зелената енргия, смятат анализаторите. Част от причините за поевтиняването на слънчевите панели е и факта, че компаниите намират най-ефективните начин за производство на панелите.„EverGreen" например дълго време понижаваше цените заради това, че успя да заобиколи нуждата от използването на огромни количества скъп силиций, основната съставка в повечето панели. От пика на успеха им, цената на силиция започна да потъва, което понижи значително най-скъпата част от производствения процес.

Нови технологии

Ели Закс, учен от масачусетския университет по Технология, който е разработил технологиите на „EverGreen" вече е една стъпка напред. Той е измислил начин да използва още по-малко силиций, като вместо да вгражда материалът в блокове, които после да реже на т.н. соларни пластинки, използва технология, която създава индивидуални пластинки, и по този начин спестява както разходи, така и силиций.

Източник: www.good.is

Реклама

misia

Теми във форума

Форумът е изключен

facebook like-hang-tag copy

dlink-green-logo copy

Реклама